info@tandartsblokzijl.nl

0527 291 735

Ma-Di-Wo van 08:30-17:00

bruggen-kronen-tandartspraktijk_blokzijl_tandarts-behandelingen-controle-holistisch-biologische-lichaamsvriendelijk-materialen-ouderen-vertrouwen-overijssel
kronen-en-bruggen-natuurlijke-tandarts-blokzijl-overijssel-behandeling

Meer weten over Bruggen of Kronen?

Natuurgetrouwe en duurzame kronen en bruggen,
wat zijn dat en hoe worden ze gezet
?

Een kroon is een ‘kapje’ voor de tand – denk aan de bovenste stuk van een tand of kies; de kroon vervangt deze als een soort hoedje – vaak gemaakt uit metaal of porselein, dat precies op een afgeslepen tand past en wordt vastgelijmd. Zo heeft u weer een volledige tand.

Vaak wordt een kroon ingezet wanneer de tand verzwakt is door een te grote vulling. Hij kan ook gebruikt worden bij verkleurde of slecht gevormde tanden, die teveel aandacht trekken. Uiteraard gebruiken wij alleen niet-toxische keramische materialen en cementen die biocompatibel zijn.

Belangrijk is wel dat de kroon goed schoongehouden wordt met een zachte tandenborstel, zodat hij zeker tien jaar mee kan.

Wanneer heb ik een brug nodig en hoe werkt dat?

Stel u heeft een auto-ongeluk gehad en hebt één of meerdere tanden of kiezen verloren. Vaak wordt er door de tandarts een brug gemaakt ter vervanging van deze ontbrekende tanden. Als u last hebt met kauwen, uw uiterlijk wil verbeteren, voorkomen dat uw tanden of kiezen scheef staan of uitgroeien of ontbreken er al tanden, dan is een brug plaatsen vaak een oplossing. Er zijn verschillende soorten bruggen. Bij een gewone brug vinden de pijlers zich aan beide kanten van de open ruimte, bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één kant.

De behandeling in stappen

Allereerst slijpt de tandarts een deel van de tand of kies af, om ruimte te maken voor de kroon of brug. Indien nodig krijgt u een plaatselijke verdoving. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw kaak. Dit wordt gemaakt door middel van een rubberachtige massa in een afdruklepel, die in uw mond gedrukt wordt. De tandtechnicus giet deze in gips waarop de kroon of brug wordt gemaakt. Met de beetregistratie bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen van uw onder- en bovenkaak op elkaar passen. De tandarts gebruikt hiervoor een wasplaatje. Zit de kroon of brug vóór in de mond, dan heeft deze vaak een tandkleurige buitenlaag die overeenkomt met uw andere voortanden.

De tandarts maakt ter bescherming van de afgeslepen tand, of kies, een tijdelijke kroon, ook wel noodvoorziening genoemd, zodat u tijdens de wachtperiode nog normaal kunt eten en praten. Eet hiermee geen hard of kleverig voedsel! Mocht deze toch breken of losraken neem dan contact met ons op.

Op de allerlaatste afspraak wordt de kroon of brug in uw mond geplaatst en vastgezet. Dit gebeurt door in de binnenzijde van de brug een snel-verhardende cement aan te brengen. De brug wordt op zijn plaats geschoven en stevig aangedrukt. Soms kan het zo zijn dat uw tand of kies te weinig houvast biedt voor een brug. De tandarts kan in dit geval een opbouw maken, die met een pin in het wortelkanaal gelijmd wordt. Daarop wordt de brug vastgezet.

Heeft u behoefte aan een consult of wilt u een afspraak maken? Klik dan hier.
Maak een Afspraak

Customer Feedback